Venla är en omhändertagande och teknisk frisör som lämnat yrket som sjuksköterska för att få jobba mer kreativt, 
” Jag har nu hittat ett yrke där jag både kan hjälpa människor och vara kreativ. Jag är tacksam varje dag att jag har följt min dröm och valt att bli frisör.
Lär känna Venla närmare i intervjun nedan:

Hur länge har du arbetat som frisör på Green Heads?
- Jag började arbeta deltid i November förra året men gick från februari 2019 upp på heltid. 

Hur väcktes intresset för grön hårvård?
- Jag har tidigare arbetat som sjuksköterska och därmed är hälsan nära min hjärta. Jag ville jobba så skonsamt som möjligt och när jag hittade GreenHeads kände jag att det är det enda sätt jag vill jobba på som frisör. 

Hur länge har du varit i branschen och hur har din tid inom yrket sett ut?
- Jag gick frisörskola i Finland 2016 och tog min gäsellbrev våren 2018, tidigare har jag jobbat som operationsjuksköterska i nästan 8 år. När jag flyttade till Sverige jobbade jag först som sjuksyrra men i oktober 2018 erbjöd Maria mig jobb på GreenHeads och jag är så glad att jag sade ja!

Var hittar du din inspiration?
- Jag tycker om att kolla in inspirerande hårtutorials från youtube och även bilder från instagram. Tycker att det är så bra att man kan hitta massa inspiration och information från nätet dessa dagar. Jag tycker också om att få inspiration från vanligt folk på stan!

Hur ser du till att hålla dig framåtsträvande och nyfiken?
- Jag har nu hittat yrke där jag både kan hjälpa människor och vara kreativ. Jag är tacksam varje dag att jag har följt min dröm och valt att bli frisör.

Vilken är din största passion i yrket?
- Jag älskar att träffa ny människor och hjälpa dom att hitta sitt sätt att ha snyggt hår. Jag älskar jobba kreativt men är samtidigt teknisk och noggrann i mitt jobb, det är väldigt givande att kunna använda sina styrkor på jobbet och på det sätt göra folk glada.

Vilken hårtrend hoppas du aldrig kommer tillbaka?
- Hockeyfrillan (taka jeejee på finska)


För inspiration från Venla  - följ hennes inspirerande konto @hairbyvenliina
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: venla frisörintervju

Matilda är en otroligt noggrann och skicklig frisör med öga för detaljer. Hon brinner för att hjälpa sina kunder till en lättskött frisyr och färg att trivas i till både vardag och fest. 
Från augusti är hon salongsansvarig på Green Heads Sofo. Lär känna Matilda närmare i intervjun nedan: 

 

Hur länge har du arbetat som frisör på Green Heads?
- Jag har arbetat som grön frisör sedan den 4/1 2019 när vi öppnade Green Heads Sofo.

Hur väcktes intresset för grön hårvård?
- När jag träffade min vän Lise-Lott Bergsman som jag jobbat tillsammans med för längesedan. Hon berättade om sitt arbete på Green Heads och jag tyckte det lät väldigt bra och spännande! Väldigt bra för frisörbranschen.

Hur länge har du varit i branschen och hur har din tid inom yrket sett ut?
- Jag har varit i branschen i ca 25 år nu! Jag flyttade från Hässleholm för tjugo år sedan för att jag ville utvecklas inom yrket. Här fick jag chansen att både göra styling jobb för tidningar och modevisningar. Jag har jobbat som färgtekniker för olika produktföretag och hållit i kurser för andra frisörer. Jag har även gjort en hel del hårshower där jag stått på scen och klippt hårmodeller. Väldigt kul!
När jag varit ute på salonger och hållit kurser har jag slagits av hur många frisörer som inte tänker på vilka farliga kemikalier de arbetar med dagligen. De arbetade ofta utan handskar eller struntade i dem då de sköljde sina färger. Jag jagade ibland dem med ett par handskar, ha ha. När jag väntade mina barn var det inte roligt att stå med alla dessa kemikalier varje dag på jobbet.
Grön hårvård är så självklart bättre! Jag hoppas att vi kan få branschen och kunderna att se att vi gör lika snygga jobb på ett giftfritt och mer miljövänligt sätt! Förändringen behövs!

Var hittar du din inspiration?
- Trender kommer från olika håll och vi snappar upp de som man personligen gillar tror jag. Jag ser inspiration i både gamla och nya filmer, serier och inom musik. Resor, naturen och andra människor ger mig mycket inspiration. 

Hur ser du till att hålla dig framåtsträvande och nyfiken?
- Genom att använda min kreativitet och konstnärlighet i mitt yrke. Det är en viktig ingrediens för mig i yrket att vara konstnärlig och att få utlopp för det. Det får jag varje dag som frisör och det är så roligt!

Vilken är din största passion i yrket?
- Jag är nyfiken av naturen och gillar att möta nya människor såsom mina kunder i stolen. Jag brinner för att hitta ett sätt att hjälpa dem att hitta sin stil med frisyren och att lyssna in vad de tycker om eller inte tycker om med sitt hår. Samt att det är viktigt för mig att de ska klara av att fixa stylingen hemma på olika sätt. Det är så roligt att få göra andra glada!

Vilken hårtrend hoppas du aldrig kommer tillbaka?
- Pottfrisyren på vuxna män. Inte kul, för någon, ha ha.

För inspiration från Matilda - följ hennes inspirerande konto @matildaolssonstyle

Läs hela inlägget »

Efter sommaren och inför hösten väntar ditt hår många förändringar. Från värme och bad, till kyligare tider, hårfön och mer inomhusklimat.
Därför rekommenderar vi att boosta ditt hår efter sommaren genom att först djuprengöra både hår och hårbotten, och därefter göra en djupverkande inpackning som vårdar ditt hår både på djup och yta.
Kombinationen levererar glans, styrka och följsamhet – med en känsla av föryngrat hår.
Båda produkterna finns i doftfria varianter och är AllergyCertified.

STARTA MED EN DETOX SOM DJUPRENGÖR DITT HÅR
Så här gör du:
Först gör du en detox, dvs. avlägsnar alla beläggningar och djupsittande smuts i hår och hårbotten.
BRUNS Schampo nr 04 Magisk Citrus och nr 05 Oparfymerad Detox är baserad på ekologisk salvia avkok som rengör på ditt hår och hårbotten på djupet.
Schampo nr 04 och nr 05 är också ett perfekta volymschampon!

STEG 1. DETOX
Ta en rejäl klick av schampo nr 04 eller nr 05 och för- dela det jämt i handen.
Massera produkten i torrt eller lätt fuktigt hår och hår- botten.
Tillsätt därefter lite vatten och massera upp ett lödder. Skölj.
Ta sedan en mindre klick schampo igen och börja mas- sera ordentligt i hårbotten.
Detta upprepar du så många gånger tills du får ett luftigt lödder i din hand och ditt hår känns som ”svinto”.
Nu har du gjort en detox, dina beläggningar är borta och ditt hår är gnisslande rent!
Efter du detoxat ditt hår rekommenderar vi att avsluta med en intensivkur av vår djupverkande hårmask och som och som också hjälper dig att reda ut ditt hår efter en detox.
Produkten ger snabbt resultat och innehåller naturliga ingredienser som reparerar och motverkar kluvna hår- toppar, ger glans, mjukhet och styrka till ditt hår.
Att lägga till en hårmask behandling i dina hårrutiner gör att håret snart återhämtar sig med sin naturliga glans och elasticitet, samt blir återfuktat och mjukt. Med sin tjocka krämiga konsistens är den lätt att applicera och massera in i håret.

STEG 2. HÅRMASK'
Fördela en generös klick i rent, fuktigt hår. Applicera hårmasken i hårlängderna och hårbotten.
Var extra nog med hårtopparna som oftast är de mest sköra och högst behov av återfuktning.
Massera från rot till topp.
Låt produkten verka 3-5 minuter, – eller låt det verka hela natten!
Skölj ur ordentligt och styla som vanligt.

TIPS:
När ditt hår är i akut behov av fukt, vård och näring, så kan hårmasken med fördel användas efter varje schamponering under en månads tid.
Du kan även förvandla hårmasken till en “Nattmask” d.v.s. du låter den sitta kvar över natten och sköljs av nästa dag.

Läs hela inlägget »

Maxine är en energigivande och kreativ frisör med många års erfarenhet i branschen. Hon har både hunnit jobba i kommercen kring Stureplan och utbildat nya frisörer på frisörskola. Lär känna Maxine närmare i intervjun nedan...

Hur länge har du arbetat som frisör på Green Heads?
- Jag började nu i april och har alltså hunnit med 4 månader.

Hur väcktes intresset för grön hårvård?
- För 8 år sedan såg jag en video om plågsamma djurförsök och det ledde mig till att börja nörda ner mig i ingredienser och landa i ett naturligare och mer medvetet sätt att arbeta på.

Hur länge har du varit i branschen och hur har din tid inom yrket sett ut?
- Jag utbildade mig på Svenska frisörskolan och jobbat i 10 år nu. Innan jag började här på Green Heads jobbade jag på Corinne & friends. 

Var hittar du din inspiration?
- Hittar inspiration fämst på instagram och andra socialamedier. Just nu är jag helt inne på shagcuts, tycker det är läckert! Spana in tex @goodbyehorsegirl

Vilken är din största passion i yrket?
- Jag älskar att göra folk fina i håret och få dem att känna sig nöjda med sig själva och må bra. Jag är även en riktigt ”produktnörd” och älskar att testa nya grejer, jämföra och välja rätt utifrån mina preferenser. 

Vilken hårtrend hoppas du aldrig kommer tillbaka?
- Tyvärr kommer alla gräsligheter tillbaka, men sönderblonderat hår med risiga hårförlängningar som var inne bland tonåringar för ca 10 år sedan är en trend jag hoppas kom för att dö för all framtid.

För inspiration från Maxine följ henne på @greenheadsmaxine

Läs hela inlägget »

Många upplever problem med att håret blir statiskt så fort vintern kommer.
Statiskt hår uppstår när man får för mycket positiv eller negativ laddning i håret. Lika laddade partiklar stöter bort varandra och hårstråna flyr från varandra.
 

En stor anledning till att problem med statiskt hår främst är ett problem vintertid är att luften är torrare då och fuktigheten låg. Vatten i luften leder nämligen bort laddade partiklarna mycket framgångsrikt.
En annan orsak är att håret kommer i kontakt med mer syntetiska material, som tenderar att ha en negativ laddning,  under vintern. Så som jackor, mössor och halsdukar.

Vad kan man göra för att dämpa eller undvika problemet?

Ladda ur dig själv - Du kan ta bort ett statisk hår genom att ta tag i ett ledande material, ex diskbänk eller dörrhandtag av metall.  Då sker en elektronisk urladdning som kan kännas lite obehaglig men är helt ofarlig.
 

Undvik syntetmaterial på kropp och fötter - bomull och ylle ger mindre statisk hår eftersom det har en benägenhet att bli positiv laddat och syntetmaterial samt många plaster och gummi har en tendens att bli negativt laddade. Ha en sjal i naturmaterial närmast håret så det inte kommer i kontakt med jackan

Balsamspray på en naturborste - Flygande hår dämpas framgångsrikt genom att spraya balsamspray - Yaroks Feed your Ends eller Maria Åkerbergs Hair detangler energy på en trä eller svinhårsborste och borsta håret uppifrån

Fukt boosta håret med Hårmask från Brunsproducts en gång i veckan, låt sitta 10 min under en varm handduk för optimal effekt.

Höj luftfuktigheten hemma och på jobbet genom att investera i en luftfuktare.                                                           

 

Läs hela inlägget »

Att välja rätt borste är inte alltid det lättaste och en borste är verkligen en viktigt och ibland avgörande del av hårvårdsrutinen. Den är värd att lägga en extra fundering och peng på när man införskaffar. På Green Heads säljer vi borstar från märket TEK, de använder ansvarsfulla material som FSC-certifierat trä och naturgummi och är otroligt ergonomiskt utformade. De har även en välfungerande antistatisk effekt vilket är toppen nu när vi närmar oss den kallare delen av året.

[torrborstning]
Svinborsten är outstanding för att torrborsta hårbotten och sätta i gång blodcirkulationen med. Det är alltså främst hårbotten som ska borstas, 100 borsttag per dag är ett gammalt hederligt husmorskep för ett vackert hår. Ner med huvudet under hjärtat och borsta, borsta, borsta. Blod ger näring till hårbotten som blir elastisk och mjuk vilket ökar produktionen av hår i hårsäcken. Borstning tränar även upp hårresarmuskeln och en vältränad sådan ger volym i hårbotten. Att torrborsta håret är ett fantastiskt komplement till balsammetoden då borstandet sprider ut det naturliga fettet som produceras i talgkörteln, jämnt över hela håret. Inte nog med att det återfuktar håret på ett helt naturligt sätt, det renar även håret så det inte blir så fett i hårbotten samt blir av med smuts och damm.

[tjockt och trassligt hår]
Har du ett tjockt hår kan det dock vara svårt att reda ut hårlängderna med den och då passar en borste med träpinnar bättre. Med sin runda mjuka form finns det ingen risk att de skadar håret vid utredning. Man ska vara uppmärksam på om borsten man använder har börjat gå sönder, är borstpiggarna delade och trasiga så kan de lätt skada håret.
 

[lockigt hår]
Ett annat tips är att ha en bredtandad träkam i duschen och kamma ut håret med balsam i så slipper man reda ut håret efteråt, det passar speciellt bra för hår med självfall. Det är lätt att man gör lockar risiga genom att borsta håret efter tvätt. Det räcker att krama upp dem med en handduk så hittar de sin form igen.
 

[formföning]
När det kommer till val av rundborste så tänk så här:
Naturborst fungerar mer utslätande tex om du har frissigt eller lockigt hår som du vill tämja och sträcka utan att behöva använda plattång.
En keramisk om man vill forma håret då den leder värme bättre tex bra till dig som vill föna fram volym och fall.
 

Läs hela inlägget »

I år fick vi äran att styla 20 härliga modeller under den avslutande visningen av Stockholm Fashion Week. Ett riktigt roligt uppdrag:) och ett samarbete vi gjorde med Ellos, Bruns product och Inglot Sweden. Modellerna var utvalda av Ellos genom Metro Mode, ett riktigt härligt gäng från hela Sverige. 


Vi spenderade hela dagen på salongen med att styla och sminka, salongen har aldrig varit så välfylld. Stylister, fotografer, makeupartister och modeller över allt.

I vår styling har vi använt hårets naturliga form och struktur som utgångspunkt. Vi ser en stark trend just nu i att låta håret självtorka, den moderna kvinnan vill inte lägga massa tid på styling, utan vill hålla det så naturligt och enkelt som möjligt. Därför jobbade vi med känslan av att man kramar upp sitt eget självfall, eller sovit med flätor för att få fram den rätta nonchalanta looken. Det i kombination med flätor som återigen har kommit stark under 2018, både som detalj i luggen och som peeckaboo braids, flätor som smyger sig fram i underhåret tycker vi blir en riktigt skön kombo.

Maria var uppe på scen och höll i en styling tutorial tillsammans med Cecilia Nilsson från Bruns Products. Att få till hållbara lockar i ett rakt och ordentligt uppljusat hår fungerar nämligen utmärkt med Bruns Hårsuffle som värmeskydd och Saltspray som stadga.

Läs hela inlägget »

I dag kan man som frisörsalong arbeta med hållbarhet på många sätt. Man kan driva salongen miljövänligt genom att välja miljömärkt el, kaffe, kontrollera vattenförbrukning osv. Man kan även välja varumärken och produkter som profilerar sig grönt och hållbart. Exempelvis kan produkterna vara  tillverkade i energisnåla fabriker, ligga i förpackningar av återvunnet material, innehålla ekologiska ingredienser osv. 

Det som gör oss unika är att vi granskar ingrediensförteckningarna på alla produkter innan vi väljer att ta in dem. För oss spelar det ingen roll hur schysst en produkt ser ut på ytan, och vilka härliga ekologiska ingredienser den innehåller, om den även visar sig innehålla miljö och hälsoskadliga ämnen. Som ett bevis för vår seriositet är vi certifierade av den oberoende organisationen Grön Salong. Det är en garanti för våra kunder och anställda frisörer som arbetar på salongen att man inte komma i kontakt med skadliga kemikalier.
 

Det absolut största skillnaden på oss och traditionella salonger är färgen vi använder, för det är i färgen de mest problematiska och skadliga ämnena finns.
Här är en lista över ämnen som är vanligt förekommande i hårfärg men som är förbjudna på en grön salong:

1-napthol
Ämnen med aminophenol i namnet
4-amino-2-hydroxytoulene
3-nitro-p-hydroxyethylaminophenol
4-amino-3-nitrophenol
Ämnen med phenylenediamine i namnet
Ämnen med recorcinol i namnet
Ämnen med toulene-2,5-diamine i namnet
1-hydroxyethyl-4,5-diamino pyrazole sulfate
4-amino-m-cresol
HC Orange no. 2
hydroxyethyl-3,4-methylenedioxyaniline HCl
HC red no1 

Ämnena ovan är eller misstänks vara allergiframkallande, hormonstörande och/eller miljöskadliga. För oss är det därför en självklarhet att utesluta dem och jobba med färger med schysst innehåll. Vi vill påverka och uppmärksamma branschen om att det finns andra sätt att arbeta på, som inte utsätter varken frisören, kunden eller våra vatten för skadliga kemikalier.

Informationsdag om grön hårvård

I oktober bjuder vi in frisörer till en informations dag i att jobba som grönt. Vi har även en dag i Göteborg den 22/10 om det passar bättre, läs mer och boka på saxakademin

Läs hela inlägget »

Att byta från konventionell till ekologisk hårvård är en fantastisk upplevelse för håret och hårbotten, för endel kan det dock ta lite längre tid för håret att vänja sig. Generellt sett är det svårare för de som har tunna fina hår än för de som har tjockare och torrare hår eftersom många ekoprodukter innehåller vårdande oljor som lätt kan upplevas lite tunga och feta på fina strån. Men utbudet ökar ständigt och i dag finns det verkligen något att hitta för alla hårtyper.
 

# GÖR EN DETOX
För att ekologisk hårvård ska fungera optimalt så är det viktigt att rensa bort beläggningar som finns både i hårbotten och på hårstråt. Det är bla silikoner och de kan sitta fast ordentligt i på stråt, speciellt om man har använt platttång mycket. Genom att tvätta håret med djuprenögarande schampo under en period, avlägsnar man dem. Vi använder ett underbart detoxschampo från Bruns products ( finns både med och utan doft). Alternativt kan du köpa med dig rasoullera hem ( ett djuprengörande lerschampo) nästa gång du besöker oss. Det gäller att satsa lite extra i övergången med tid och rätt produkter, det kommer löna sig i längden för när hår och hårbotten återhämtat sig till sin fulla potential behöver det inte lika mycket underhållning.
 

Blanda leran med varmt vatten och fördela in i håret, låt sitta 10 min om du har torrt hår och 20 min om du har fett hår. Plasta in håret ordentligt så leran inte torkar då den kan ha en uttorkande effekt.

 

# BYT UT ALLT - visst kan det kännas trist att behöva kasta/ge bort stylingprodukter innan de är slut men när det gäller ekologisk hårvård så fungerar det bäst. Ekologiska schampon och balsam har mildare rengöringstensidrar som har svårare att tvätta rent från de starka kemikalier som kan finnas i konventionella stylingprodukter.
 

# HÅRET BLIR RENT UTAN LÖDDER  
Vi måste lära oss att håret blir rent utan en massa starka lödderämnen. Det är inte nödvändigt med ett stort skummoln i håret för att det ska bli rent, tvärtom är det ett bevis på att produkten innehåller onödiga ingredienser
 

# HA TÅLAMOD - Håret och hårbotten kan ta tid på sig innan den vänjer sig vid mildare rengöring. Talgkörteln producerar ett sk sebum vars uppgift är att smörja hår och hårbotten, ju starkare rengöringstensid schampot har och ju oftare vi tvättar håret påverkar talgkörtelns produktionshastighet. När man går över till mildare rengöring kan det ta mellan 3-6 månader för talgkörteln att anpassa sig.
 

# HITTA DIN PERSONLIGA KOMBO
Olika hår behöver olika hårvårdsprodukter. Har du ett frisk, opreparerat hår kan det räcka med att endast använda schampo och en lättare balsam eller proteinspray för att håret inte ska bli för tungt. För ett torrt lockigt hår kan balsammetoden vara det optimala. Ett mycket fint hår kan behöva ett volymshchampo och endast balsam i topparna. Ja, kombinationerna är oändliga.
 

Läs hela inlägget »
Bild lånad från Pinterest Bild lånad från Pinterest

På Green Heads jobbar vi aktivt för grön hårvård :) men grönt hår från för mycket poolbad är inget vi är speciellt förtjusta i. Därför kommer här lite information om vad du kan göra för att undvika detta och hur du enklast blir av med pool grönt hår.

Varför blir vissa hår gröna av poolbad?
Det är kopparsulfaterna i vattnet som ger håret en mer eller mindre grön ton. Det kan även utvecklas kopparsulfater i vattnet hemma i duschen på grund av kopparrör i huset. Kloret eller saltet i vattnet gör håret mer poröst och känsligt eftersom det förändrar hårets ph-värde. Håret blir därför mer mottagligt för kopparsulfaterna. De gröna tonerna syns mest på blonda hår. 
 

Bild lånad från Pinterest Bild lånad från Pinterest

Vad kan man göra för att unvika att håret blir grönt?
Det absolut säkraste är att inte blöta håret i poolvattnet, sätt upp det i en tight knut och blöt inte huvudet eller använd badmössa ( himla snyggt faktiskt). För dig som vill blöta håret är det bästa att sätta i en oljeinpackning i håret innan du hoppar i, det fyller upp stråt med näringsgivande ingredienser och då får inte kopparpigmenten plats och fäste i stråt lika lätt.
 

Bild lånad från Pinterest Bild lånad från Pinterest

Hur får man enklast bort de gröna tonerna?
Det mest effektiva och naturliga sätt att avlägsna gröna pigment i håret hemma är att skölja håret med “askorbinsyrevatten”.

  • Börja med att tvätta håret med ett djuprengörande schampo, Schampo nr 4 från Bruns Products är ett underbart detox schampo. Låt det gärna sitta i några minuter extra för bästa effekt.
  • Doppa sedan ner hårlängderna i askorbinsyrevattnet och låt vara ca 5 min
  • Schamponera sedan håret en gång till och avsluta med balsam. 

Recept:
2 1/2 msk askorbinsyra och 1 liter ljummet vatten, rör i hop.

Askobinsyra är huvudingrediensen i Treotabletter och C-vitaminbrus, därför fungerar 2-3 tabletter i ett glasvatten också bra.

Tips: De gröna tonerna syn som sagt framförallt mest i blonda hår och allra mest i porösa blekta hår men beläggningen på stråt finns även på hår med mörkare färg. Efter en sommar med mycket poolbad kan man känna att håret blivit stelt och strävt. Att rensa hår från beläggningarna enligt ovan är att rekommendera då, även om det inte är grönt, för att få ett friskare hår som har möjlighet att ta till sig av hårvårdsprodukter och må bra.
Man ska dock inte rensa håret med askorbinsyra regelbundet i stället för detoxschampo då det är en mycket sur behandling som kan ge slitet hår vid för frekvent användande, kursen ska endast göras vid behov. 

Önskar er alla en fortsatt skön sommar :)
 

Läs hela inlägget »
http://gansub.com/s/z9ILvs4590/