Många upplever problem med att håret blir statiskt så fort vintern kommer.
Statiskt hår uppstår när man får för mycket positiv eller negativ laddning i håret. Lika laddade partiklar stöter bort varandra och hårstråna flyr från varandra.
 

En stor anledning till att problem med statiskt hår främst är ett problem vintertid är att luften är torrare då och fuktigheten låg. Vatten i luften leder nämligen bort laddade partiklarna mycket framgångsrikt.
En annan orsak är att håret kommer i kontakt med mer syntetiska material, som tenderar att ha en negativ laddning,  under vintern. Så som jackor, mössor och halsdukar.

Vad kan man göra för att dämpa eller undvika problemet?

Ladda ur dig själv - Du kan ta bort ett statisk hår genom att ta tag i ett ledande material, ex diskbänk eller dörrhandtag av metall.  Då sker en elektronisk urladdning som kan kännas lite obehaglig men är helt ofarlig.
 

Undvik syntetmaterial på kropp och fötter - bomull och ylle ger mindre statisk hår eftersom det har en benägenhet att bli positiv laddat och syntetmaterial samt många plaster och gummi har en tendens att bli negativt laddade. Ha en sjal i naturmaterial närmast håret så det inte kommer i kontakt med jackan

Balsamspray på en naturborste - Flygande hår dämpas framgångsrikt genom att spraya balsamspray - Yaroks Feed your Ends eller Maria Åkerbergs Hair detangler energy på en trä eller svinhårsborste och borsta håret uppifrån

Fukt boosta håret med Hårmask från Brunsproducts en gång i veckan, låt sitta 10 min under en varm handduk för optimal effekt.

Höj luftfuktigheten hemma och på jobbet genom att investera i en luftfuktare.                                                           

 

Läs hela inlägget »

Att välja rätt borste är inte alltid det lättaste och en borste är verkligen en viktigt och ibland avgörande del av hårvårdsrutinen. Den är värd att lägga en extra fundering och peng på när man införskaffar. På Green Heads säljer vi borstar från märket TEK, de använder ansvarsfulla material som FSC-certifierat trä och naturgummi och är otroligt ergonomiskt utformade. De har även en välfungerande antistatisk effekt vilket är toppen nu när vi närmar oss den kallare delen av året.

[torrborstning]
Svinborsten är outstanding för att torrborsta hårbotten och sätta i gång blodcirkulationen med. Det är alltså främst hårbotten som ska borstas, 100 borsttag per dag är ett gammalt hederligt husmorskep för ett vackert hår. Ner med huvudet under hjärtat och borsta, borsta, borsta. Blod ger näring till hårbotten som blir elastisk och mjuk vilket ökar produktionen av hår i hårsäcken. Borstning tränar även upp hårresarmuskeln och en vältränad sådan ger volym i hårbotten. Att torrborsta håret är ett fantastiskt komplement till balsammetoden då borstandet sprider ut det naturliga fettet som produceras i talgkörteln, jämnt över hela håret. Inte nog med att det återfuktar håret på ett helt naturligt sätt, det renar även håret så det inte blir så fett i hårbotten samt blir av med smuts och damm.

[tjockt och trassligt hår]
Har du ett tjockt hår kan det dock vara svårt att reda ut hårlängderna med den och då passar en borste med träpinnar bättre. Med sin runda mjuka form finns det ingen risk att de skadar håret vid utredning. Man ska vara uppmärksam på om borsten man använder har börjat gå sönder, är borstpiggarna delade och trasiga så kan de lätt skada håret.
 

[lockigt hår]
Ett annat tips är att ha en bredtandad träkam i duschen och kamma ut håret med balsam i så slipper man reda ut håret efteråt, det passar speciellt bra för hår med självfall. Det är lätt att man gör lockar risiga genom att borsta håret efter tvätt. Det räcker att krama upp dem med en handduk så hittar de sin form igen.
 

[formföning]
När det kommer till val av rundborste så tänk så här:
Naturborst fungerar mer utslätande tex om du har frissigt eller lockigt hår som du vill tämja och sträcka utan att behöva använda plattång.
En keramisk om man vill forma håret då den leder värme bättre tex bra till dig som vill föna fram volym och fall.
 

Läs hela inlägget »

I år fick vi äran att styla 20 härliga modeller under den avslutande visningen av Stockholm Fashion Week. Ett riktigt roligt uppdrag:) och ett samarbete vi gjorde med Ellos, Bruns product och Inglot Sweden. Modellerna var utvalda av Ellos genom Metro Mode, ett riktigt härligt gäng från hela Sverige. 


Vi spenderade hela dagen på salongen med att styla och sminka, salongen har aldrig varit så välfylld. Stylister, fotografer, makeupartister och modeller över allt.

I vår styling har vi använt hårets naturliga form och struktur som utgångspunkt. Vi ser en stark trend just nu i att låta håret självtorka, den moderna kvinnan vill inte lägga massa tid på styling, utan vill hålla det så naturligt och enkelt som möjligt. Därför jobbade vi med känslan av att man kramar upp sitt eget självfall, eller sovit med flätor för att få fram den rätta nonchalanta looken. Det i kombination med flätor som återigen har kommit stark under 2018, både som detalj i luggen och som peeckaboo braids, flätor som smyger sig fram i underhåret tycker vi blir en riktigt skön kombo.

Maria var uppe på scen och höll i en styling tutorial tillsammans med Cecilia Nilsson från Bruns Products. Att få till hållbara lockar i ett rakt och ordentligt uppljusat hår fungerar nämligen utmärkt med Bruns Hårsuffle som värmeskydd och Saltspray som stadga.

Läs hela inlägget »

I dag kan man som frisörsalong arbeta med hållbarhet på många sätt. Man kan driva salongen miljövänligt genom att välja miljömärkt el, kaffe, kontrollera vattenförbrukning osv. Man kan även välja varumärken och produkter som profilerar sig grönt och hållbart. Exempelvis kan produkterna vara  tillverkade i energisnåla fabriker, ligga i förpackningar av återvunnet material, innehålla ekologiska ingredienser osv. 

Det som gör oss unika är att vi granskar ingrediensförteckningarna på alla produkter innan vi väljer att ta in dem. För oss spelar det ingen roll hur schysst en produkt ser ut på ytan, och vilka härliga ekologiska ingredienser den innehåller, om den även visar sig innehålla miljö och hälsoskadliga ämnen. Som ett bevis för vår seriositet är vi certifierade av den oberoende organisationen Grön Salong. Det är en garanti för våra kunder och anställda frisörer som arbetar på salongen att man inte komma i kontakt med skadliga kemikalier.
 

Det absolut största skillnaden på oss och traditionella salonger är färgen vi använder, för det är i färgen de mest problematiska och skadliga ämnena finns.
Här är en lista över ämnen som är vanligt förekommande i hårfärg men som är förbjudna på en grön salong:

1-napthol
Ämnen med aminophenol i namnet
4-amino-2-hydroxytoulene
3-nitro-p-hydroxyethylaminophenol
4-amino-3-nitrophenol
Ämnen med phenylenediamine i namnet
Ämnen med recorcinol i namnet
Ämnen med toulene-2,5-diamine i namnet
1-hydroxyethyl-4,5-diamino pyrazole sulfate
4-amino-m-cresol
HC Orange no. 2
hydroxyethyl-3,4-methylenedioxyaniline HCl
HC red no1 

Ämnena ovan är eller misstänks vara allergiframkallande, hormonstörande och/eller miljöskadliga. För oss är det därför en självklarhet att utesluta dem och jobba med färger med schysst innehåll. Vi vill påverka och uppmärksamma branschen om att det finns andra sätt att arbeta på, som inte utsätter varken frisören, kunden eller våra vatten för skadliga kemikalier.

Informationsdag om grön hårvård

I oktober bjuder vi in frisörer till en informations dag i att jobba som grönt. Vi har även en dag i Göteborg den 22/10 om det passar bättre, läs mer och boka på saxakademin

Läs hela inlägget »

Att byta från konventionell till ekologisk hårvård är en fantastisk upplevelse för håret och hårbotten, för endel kan det dock ta lite längre tid för håret att vänja sig. Generellt sett är det svårare för de som har tunna fina hår än för de som har tjockare och torrare hår eftersom många ekoprodukter innehåller vårdande oljor som lätt kan upplevas lite tunga och feta på fina strån. Men utbudet ökar ständigt och i dag finns det verkligen något att hitta för alla hårtyper.
 

# GÖR EN DETOX
För att ekologisk hårvård ska fungera optimalt så är det viktigt att rensa bort beläggningar som finns både i hårbotten och på hårstråt. Det är bla silikoner och de kan sitta fast ordentligt i på stråt, speciellt om man har använt platttång mycket. Genom att tvätta håret med djuprenögarande schampo under en period, avlägsnar man dem. Vi använder ett underbart detoxschampo från Bruns products ( finns både med och utan doft). Alternativt kan du köpa med dig rasoullera hem ( ett djuprengörande lerschampo) nästa gång du besöker oss. Det gäller att satsa lite extra i övergången med tid och rätt produkter, det kommer löna sig i längden för när hår och hårbotten återhämtat sig till sin fulla potential behöver det inte lika mycket underhållning.
 

Blanda leran med varmt vatten och fördela in i håret, låt sitta 10 min om du har torrt hår och 20 min om du har fett hår. Plasta in håret ordentligt så leran inte torkar då den kan ha en uttorkande effekt.

 

# BYT UT ALLT - visst kan det kännas trist att behöva kasta/ge bort stylingprodukter innan de är slut men när det gäller ekologisk hårvård så fungerar det bäst. Ekologiska schampon och balsam har mildare rengöringstensidrar som har svårare att tvätta rent från de starka kemikalier som kan finnas i konventionella stylingprodukter.
 

# HÅRET BLIR RENT UTAN LÖDDER  
Vi måste lära oss att håret blir rent utan en massa starka lödderämnen. Det är inte nödvändigt med ett stort skummoln i håret för att det ska bli rent, tvärtom är det ett bevis på att produkten innehåller onödiga ingredienser
 

# HA TÅLAMOD - Håret och hårbotten kan ta tid på sig innan den vänjer sig vid mildare rengöring. Talgkörteln producerar ett sk sebum vars uppgift är att smörja hår och hårbotten, ju starkare rengöringstensid schampot har och ju oftare vi tvättar håret påverkar talgkörtelns produktionshastighet. När man går över till mildare rengöring kan det ta mellan 3-6 månader för talgkörteln att anpassa sig.
 

# HITTA DIN PERSONLIGA KOMBO
Olika hår behöver olika hårvårdsprodukter. Har du ett frisk, opreparerat hår kan det räcka med att endast använda schampo och en lättare balsam eller proteinspray för att håret inte ska bli för tungt. För ett torrt lockigt hår kan balsammetoden vara det optimala. Ett mycket fint hår kan behöva ett volymshchampo och endast balsam i topparna. Ja, kombinationerna är oändliga.
 

Läs hela inlägget »
Bild lånad från Pinterest Bild lånad från Pinterest

På Green Heads jobbar vi aktivt för grön hårvård :) men grönt hår från för mycket poolbad är inget vi är speciellt förtjusta i. Därför kommer här lite information om vad du kan göra för att undvika detta och hur du enklast blir av med pool grönt hår.

Varför blir vissa hår gröna av poolbad?
Det är kopparsulfaterna i vattnet som ger håret en mer eller mindre grön ton. Det kan även utvecklas kopparsulfater i vattnet hemma i duschen på grund av kopparrör i huset. Kloret eller saltet i vattnet gör håret mer poröst och känsligt eftersom det förändrar hårets ph-värde. Håret blir därför mer mottagligt för kopparsulfaterna. De gröna tonerna syns mest på blonda hår. 
 

Bild lånad från Pinterest Bild lånad från Pinterest

Vad kan man göra för att unvika att håret blir grönt?
Det absolut säkraste är att inte blöta håret i poolvattnet, sätt upp det i en tight knut och blöt inte huvudet eller använd badmössa ( himla snyggt faktiskt). För dig som vill blöta håret är det bästa att sätta i en oljeinpackning i håret innan du hoppar i, det fyller upp stråt med näringsgivande ingredienser och då får inte kopparpigmenten plats och fäste i stråt lika lätt.
 

Bild lånad från Pinterest Bild lånad från Pinterest

Hur får man enklast bort de gröna tonerna?
Det mest effektiva och naturliga sätt att avlägsna gröna pigment i håret hemma är att skölja håret med “askorbinsyrevatten”.

  • Börja med att tvätta håret med ett djuprengörande schampo, Schampo nr 4 från Bruns Products är ett underbart detox schampo. Låt det gärna sitta i några minuter extra för bästa effekt.
  • Doppa sedan ner hårlängderna i askorbinsyrevattnet och låt vara ca 5 min
  • Schamponera sedan håret en gång till och avsluta med balsam. 

Recept:
2 1/2 msk askorbinsyra och 1 liter ljummet vatten, rör i hop.

Askobinsyra är huvudingrediensen i Treotabletter och C-vitaminbrus, därför fungerar 2-3 tabletter i ett glasvatten också bra.

Tips: De gröna tonerna syn som sagt framförallt mest i blonda hår och allra mest i porösa blekta hår men beläggningen på stråt finns även på hår med mörkare färg. Efter en sommar med mycket poolbad kan man känna att håret blivit stelt och strävt. Att rensa hår från beläggningarna enligt ovan är att rekommendera då, även om det inte är grönt, för att få ett friskare hår som har möjlighet att ta till sig av hårvårdsprodukter och må bra.
Man ska dock inte rensa håret med askorbinsyra regelbundet i stället för detoxschampo då det är en mycket sur behandling som kan ge slitet hår vid för frekvent användande, kursen ska endast göras vid behov. 

Önskar er alla en fortsatt skön sommar :)
 

Läs hela inlägget »

Använd solhatt
Solens strålar skapar en oxidation på hårstråt vilket göra att de skyddande fjällskikt som ligger runt cortex blir tunnare och tunnare för varje soltimma. Det ger ett skörare strå . Ett trasigt strå går inte att reparera permanent så därför är det bästa och enklaste att inte låta det bli så skadat av solen från början.
Använd solhatt det är både snyggt och smart och det absolut säkraste sättet att skydda håret mot solen. Även en badmössa är ett hett tips till den som vill vara extra snäll mot håret i sommar. Hårets yttersta fjällskiktet bryts så fort det blöts och blir då direkt känsligare för sol och salt.
 

Använd leave-in med solskydd
Vårda håret med solskyddande produkter innan du går ut i solen. Less is More leave-in balsam Lavendel Smooth och Tangerine Curl innehåller båda två ingredienser som skyddar håret mot solen. Ta med flaskan till stranden och fyll på med ytterligare en klick efter varje dopp.
Känns det enklare att spraya i solskydd så rekommenderar vi Yaroks Feed your Ends och Maria Åkerbergs Hair Detangler Energi.
Även rena oljor har en antioxiderande effekt på håret och en uppmätt relativ SPF på mellan 2-10.
Exempelvis: Arganolja, kokosolja, jojobaolja, avokadoolja. Loelles hairoil är fylld med skyddande oljor för soliga dagar.
 

After beach
Återfukta håret efter en dag på stranden eller vid poolen. Ge håret tid tillsammans med en återfuktande inpackning. I våra hyllor hittar ni  
"HÅRMASK" från Bruns products som bla innehåller aloevera, kokosolja, sheasmör och återfuktar ditt hår på djupet. 
Normalt sätt rekommenderar man inpackning varannan vecka men när håret utsätts för mycket sol och bad kan man gott göra det dagligen.
Att sova med inpackning i håret är ett bra sätt att låta den sitta ordentligt. Lägg en handduk runt kudden för att slippa skita ner den. 

Läs hela inlägget »
http://gansub.com/s/z9ILvs4590/