Green-Heads-OH

Att byta från konventionell till ekologisk hårvård är en fantastisk upplevelse för håret och hårbotten, för endel kan det dock ta lite längre tid för håret att vänja sig. Generellt sett är det svårare för de som har tunna fina hår än för de som har tjockare och torrare hår eftersom många ekoprodukter innehåller vårdande oljor som lätt kan upplevas lite tunga och feta på fina strån. Men utbudet ökar ständigt och i dag finns det verkligen något att hitta för alla hårtyper.
 

# GÖR EN DETOX
För att ekologisk hårvård ska fungera optimalt så är det viktigt att rensa bort beläggningar som finns både i hårbotten och på hårstråt. Det är bla silikoner och de kan sitta fast ordentligt i på stråt, speciellt om man har använt platttång mycket. Genom att tvätta håret med djuprenögarande schampo under en period, avlägsnar man dem. Vi använder ett underbart detoxschampo från Bruns products ( finns både med och utan doft). Alternativt kan du köpa med dig rasoullera hem ( ett djuprengörande lerschampo) nästa gång du besöker oss. Det gäller att satsa lite extra i övergången med tid och rätt produkter, det kommer löna sig i längden för när hår och hårbotten återhämtat sig till sin fulla potential behöver det inte lika mycket underhållning.
 

Blanda leran med varmt vatten och fördela in i håret, låt sitta 10 min om du har torrt hår och 20 min om du har fett hår. Plasta in håret ordentligt så leran inte torkar då den kan ha en uttorkande effekt.

 

# BYT UT ALLT - visst kan det kännas trist att behöva kasta/ge bort stylingprodukter innan de är slut men när det gäller ekologisk hårvård så fungerar det bäst. Ekologiska schampon och balsam har mildare rengöringstensidrar som har svårare att tvätta rent från de starka kemikalier som kan finnas i konventionella stylingprodukter.
 

# HÅRET BLIR RENT UTAN LÖDDER  
Vi måste lära oss att håret blir rent utan en massa starka lödderämnen. Det är inte nödvändigt med ett stort skummoln i håret för att det ska bli rent, tvärtom är det ett bevis på att produkten innehåller onödiga ingredienser
 

# HA TÅLAMOD - Håret och hårbotten kan ta tid på sig innan den vänjer sig vid mildare rengöring. Talgkörteln producerar ett sk sebum vars uppgift är att smörja hår och hårbotten, ju starkare rengöringstensid schampot har och ju oftare vi tvättar håret påverkar talgkörtelns produktionshastighet. När man går över till mildare rengöring kan det ta mellan 3-6 månader för talgkörteln att anpassa sig.
 

# HITTA DIN PERSONLIGA KOMBO
Olika hår behöver olika hårvårdsprodukter. Har du ett frisk, opreparerat hår kan det räcka med att endast använda schampo och en lättare balsam eller proteinspray för att håret inte ska bli för tungt. För ett torrt lockigt hår kan balsammetoden vara det optimala. Ett mycket fint hår kan behöva ett volymshchampo och endast balsam i topparna. Ja, kombinationerna är oändliga.
 

Läs hela inlägget »
Bild lånad från Pinterest Bild lånad från Pinterest

På Green Heads jobbar vi aktivt för grön hårvård :) men grönt hår från för mycket poolbad är inget vi är speciellt förtjusta i. Därför kommer här lite information om vad du kan göra för att undvika detta och hur du enklast blir av med pool grönt hår.

Varför blir vissa hår gröna av poolbad?
Det är kopparsulfaterna i vattnet som ger håret en mer eller mindre grön ton. Det kan även utvecklas kopparsulfater i vattnet hemma i duschen på grund av kopparrör i huset. Kloret eller saltet i vattnet gör håret mer poröst och känsligt eftersom det förändrar hårets ph-värde. Håret blir därför mer mottagligt för kopparsulfaterna. De gröna tonerna syns mest på blonda hår. 
 

Bild lånad från Pinterest Bild lånad från Pinterest

Vad kan man göra för att unvika att håret blir grönt?
Det absolut säkraste är att inte blöta håret i poolvattnet, sätt upp det i en tight knut och blöt inte huvudet eller använd badmössa ( himla snyggt faktiskt). För dig som vill blöta håret är det bästa att sätta i en oljeinpackning i håret innan du hoppar i, det fyller upp stråt med näringsgivande ingredienser och då får inte kopparpigmenten plats och fäste i stråt lika lätt.
 

Bild lånad från Pinterest Bild lånad från Pinterest

Hur får man enklast bort de gröna tonerna?
Det mest effektiva och naturliga sätt att avlägsna gröna pigment i håret hemma är att skölja håret med “askorbinsyrevatten”.

  • Börja med att tvätta håret med ett djuprengörande schampo, Schampo nr 4 från Bruns Products är ett underbart detox schampo. Låt det gärna sitta i några minuter extra för bästa effekt.
  • Doppa sedan ner hårlängderna i askorbinsyrevattnet och låt vara ca 5 min
  • Schamponera sedan håret en gång till och avsluta med balsam. 

Recept:
2 1/2 msk askorbinsyra och 1 liter ljummet vatten, rör i hop.

Askobinsyra är huvudingrediensen i Treotabletter och C-vitaminbrus, därför fungerar 2-3 tabletter i ett glasvatten också bra.

Tips: De gröna tonerna syn som sagt framförallt mest i blonda hår och allra mest i porösa blekta hår men beläggningen på stråt finns även på hår med mörkare färg. Efter en sommar med mycket poolbad kan man känna att håret blivit stelt och strävt. Att rensa hår från beläggningarna enligt ovan är att rekommendera då, även om det inte är grönt, för att få ett friskare hår som har möjlighet att ta till sig av hårvårdsprodukter och må bra.
Man ska dock inte rensa håret med askorbinsyra regelbundet i stället för detoxschampo då det är en mycket sur behandling som kan ge slitet hår vid för frekvent användande, kursen ska endast göras vid behov. 

Önskar er alla en fortsatt skön sommar :)
 

Läs hela inlägget »

Använd solhatt
Solens strålar skapar en oxidation på hårstråt vilket göra att de skyddande fjällskikt som ligger runt cortex blir tunnare och tunnare för varje soltimma. Det ger ett skörare strå . Ett trasigt strå går inte att reparera permanent så därför är det bästa och enklaste att inte låta det bli så skadat av solen från början.
Använd solhatt det är både snyggt och smart och det absolut säkraste sättet att skydda håret mot solen. Även en badmössa är ett hett tips till den som vill vara extra snäll mot håret i sommar. Hårets yttersta fjällskiktet bryts så fort det blöts och blir då direkt känsligare för sol och salt.
 

Använd leave-in med solskydd
Vårda håret med solskyddande produkter innan du går ut i solen. Less is More leave-in balsam Lavendel Smooth och Tangerine Curl innehåller båda två ingredienser som skyddar håret mot solen. Ta med flaskan till stranden och fyll på med ytterligare en klick efter varje dopp.
Känns det enklare att spraya i solskydd så rekommenderar vi Yaroks Feed your Ends och Maria Åkerbergs Hair Detangler Energi.
Även rena oljor har en antioxiderande effekt på håret och en uppmätt relativ SPF på mellan 2-10.
Exempelvis: Kokosolja, jojobaolja, avokadoolja,
Yaroks hårolja “Feed your sunshine” är fylld med skyddande oljor för soliga dagar.
 

After beach
Återfukta håret efter en dag på stranden eller vid poolen. Ge håret tid tillsammans med en återfuktande inpackning. I våra hyllor hittar ni  Feed your moisture - en fuktigivande masque från Yarok och Hair Masque från Maria Åkerberg.
Normalt sätt rekommenderar man inpackning varannan vecka men när håret utsätts för mycket sol och bad kan man gott göra det dagligen.
Att sova med inpackning i håret är ett bra sätt att låta den sitta ordentligt. Lägg en handduk runt kudden för att slippa skita ner den. 

Läs hela inlägget »
http://gansub.com/s/z9ILvs4590/